שש שיטות להערכה עצמית (The Six Pillars of Self-Esteem)
נתניאל בראנדן
נתניאל היה פסיכותרפיסט שגר בקנדה, הוא כתב ספר המדבר על שישה עמודי תווך שגורמים לאדם להערכה עצמית גבוהה, הספר שלו העניק ומעניק לאלפי אנשים אם לא מליוני אנשים למען חיזוק המוטיבציה ולמען הצלחתם.
זמן קריאה מוערך: 10 דקות.
- טיפוח ההערכה העצמית
- השפעה על חיינו
- החיים במודע
- קבלה עצמית והשתלטות על האושר
- אסרטיביות
- שלמות אישית
- התפוצצות יזמית
- לסיכום
תמיד אנחנו שומעים "5 דרכים לשפר את הדימוי העצמי" או "10 דרכים לעלות את הערכה עצמית" אבל מה הוא בעצם הדימוי העצמי ולמה הוא כל כך חשוב? דימוי עצמי מערכת המורכבת מתודעה וחיוניות לעשות את הטוב ביותר. ההערכה העצמית שלנו מספקת לנו כוח להמשיך, להתנגד וכמו המערכת החיסונית שיש לנו בגוף העוזרת לנו להתמודד עם הקשיים שלנו כך גם הדבר שקרא "דימוי עצמי". עוד אנלוגיה שאפשר לקשר מהגוף שלנו,סידן. הסידן נועד לחיזוק השיניים, העצמות בגוף ובעצם דואג לבריאות גופנו. בלי הרבה סידן אנחנו לא נמות, נהיה יותר חלשים אך נוכל לחיות את חיינו די רגיל, כך גם עם דימוי עצמי לא נוכל לחיות אבל באמת חיים "מלאים", למה זה ככה בעצם?. ההערכה העצמית מתקשרת ליצירת ציפיות שלנו בקשר למה אנחנו יכולים להתמודד ומה לא.הציפיות והגשמתן הן בעצם גורמות לנו כאינדיבידואל להעריך את עצמנו ולהעריך את הסביבה איך היא רואה אותנו, בעצם הנבואה של ההערכה העצמית של איך שאתה מעריך את עצמך – תתגשם. תתאר לך אלכוהליסט לשעבר שכל חייו חלם להיות אדריכל, קשר החלום הגדול שלו עמד להתגשם, הקריירה הגדולה שלה הוא כל כך יחל. אז במקום להתרגש, הבחור התחיל להחלץ וחש מודאג, הוא חשב שזה אינו מגיע לו, אבל למה בעצם? בגלל הערכה העצמית הנמוכה שהייתה לו. אז איך הוא פתר את הבעיה הזו? על ידי מה שניחם אותו כל השנים, אלכוהול וכך הוא הגשים את נבואתו, הוא לא היה מספיק טוב לעבודה. בראיון העבודה שלו הוא היה שיכור והתנהג בגסות ואיבד את עבודת חלומתיו.
בסופו של דבר בכל מה שקשור להערכה עצמית: לכולם מגיע להיות שמחים. ברגע שלאדם יש הערכה עצמית גבוהה, הוא ידרוש את זכות זו וינקוט בכל הדרכים להשגתה ואילו אדם עם ההערכה עצמית נמוכה יבטל את זכות זו וגם אם הוא יכיר בזכות הזו אינו ינקוט באמצעים להשיגה. בואו נחקור את זה באופן ריאלי, בחורה אשר נפלה בידי בחורים נשואים שלא היה להם אכפת בקשר אליה, למה היה את אותו דפוס שחוזר על עצמו? דפוס זה התחיל להיות הגיוני שגילו שאביה נטש את משפחתה כשהייתה ילדה ואמה האשימה אותה בכך.אז איך כל זה מתקשר להערכה עצמית? השליליות של אמה בקשר לעזיבתו של אביה גרמו לכך שהאמא האשימה את הילדה ובכך גרמה לה להאמין שהיא לא ראויה לאהבה. לכן, הילדה לקחה את האמונה הזו ופעלה לפיה, הרי לא מגיע לה משהו אחר מבחינתה.והיא ככה הגשימה את הנבואה. הערכה העצמית תמיד פועלת לפי תבנית מסוימת: אנו עושים בחירות שהופכות את האמונות השליליות שלנו (שרכשנו מהסביבה לעיתים קרובות) לפעולות והופכים את זה לחלק מהמציאות שלנו כפרט.בעצם ככה אנו מזיקים לעצמנו. אם יש לך דימוי עצמי גבוה, אתה לא תיצור לעצמך את הבעיות האלו, לא תתן להם "במה".אתה תדע להתמודד עם בעיות יותר טוב מאשר אנשים בעלי ההערכה עצמית נמוכה. הרי ידוע שאנשים בעלי ההערך העצמי הגבוה יתמידו יותר בכל מה שקשור לפתרון אתגרים וקשיים.בעצם איך שאנו רואים את עצמנו משפיע על כל חיינו.
מה אנו צריכים בשביל בניית הדימוי העצמי? בואו נבחן את ששת הדברים שינחו אותנו. מודעות – אם אנחמו רוצים לחיות בהערכה עצמית, להוקיר את עצמנו, לאהוב את עצמנו צריך לעשוץ שינוי במוח ולהיות מודעים. כשאר אתה מודע אתה צריך שיהיו לך 3 היבטים: עובדות, פרשנות ורגש. הדוגמא הכי בסיס שהכל מסתבך – כאשר אנו רואים אדם מולנו, כמובן שאדם שחשוב לנו מזעיף פנים אנחנו מפרשים שהוא כועס ולכן נהיים עצובים. אבל מה אם לא היינו רואים את האדם שחשוב לנו מזעיף פנים? אנחנו יכולים לעשות פרשנות חדשה מבלי להגיב רגשית גם. כי זה לא שלנו, העצבים הם לא שלנו ולכן אין לנו סיבה לתת לזה במה.במצבים כאלו אתה צריך לשאול את עצמך את השאלותה באות: "איך אני מרגיש כרגע?", "למה אני מרגיש ככה?", "האם הפעולות שלי תואמות לרגשות שלי?". בדרך זו אנו שומרים קשר עם העולם הפנימי שלנו. כמובן שעם המודעות צריך גם לשים לב לסביבתנו ולהגיב בהתאם. בא לך לקנות בגדים חדשים, הקשר עם העולם הפנימי שלך מראה את הרצון עז לעשות זאת. אך צריך כמוהן להתחשב בעולם החיצוני, האם יש לך מספיק כסף בשביל זה? . זאת אומרת אנו צריכים לקחת את המודעות ולהתאים אותה לא רק לפי עולמנו האישי של הפרט, להתאים אותה לסביבה כל עוד היא לא פוגעת בנו.
קבלה עצמית, אחריות עצמית והערכה עצמית. שלושה דברים שונים והעובדה שהם חולקים אותה סיומת אינה עוזרת.. קבלה עצמית ואחריות עצמית הם שני דברים העוזרים למען הערכה עצמית שלנו, כאשר אנו בוחרים להעריך את עצמנו אנחנו בעצם מקבלים את עצמנו. האם עשית משהו שהתחרטת עליו השבוע, יצאת על מישהו? הזנחת משהו שלא רצית להזניח? כי ככה בעצם "יצא". קבלה עצמית – פירושה היא לא להצדיק או לאהוב את הפעולות השליליות שעשינו, אלא להשלים עם מה שעשינו, לקבל את זה.אנחמו צריכים להבין למה אנחנו פועלים לפי דפוס התנהגות המסוים,ברגע שאנו מסכימים למה הגבנו בצורה מסוימת אנחנו מצמצמים את הסבירות שנתנהג באותה צורה שוב.אל תבזבזו את האנרגיה על החסרונות שלכם, תקבלו אותם ותמצאו ממה הם נובעים ואז תשפרו אותם. אחריות עצמית – עמוד התווך השני של הערכה עצמית, להיות אחרים על האושר שלנו ובעצם לשאול את עצמנו "מה אני יכול לעשות בקשר לזה?", כך שבכל פעם שיש בעיה אנחנו לא נאשים אחרים אנחנו נשים לב להתנהגות שלנו, זו לא משימה של אחרים לגרום לנו אושר אלא של עצמנו בלבד!. הכרה תודעה זו תגרום לך להאהבה עצמית וידיעה שאתה אחראי לכל התנהגות שאתה פועל לפיה.
"יש לך את הזכות להתקיים" משפט שאתה קרוב לוודאי מסכים איתי, עכשיו תאמר אותו בקול גם אם אתה לבד. אתה מרגיש נבוך נכון? למה זה קורה?. למרות שזה נשמע מובן מאליו, אנו נאבקים עם הזכות הזו על בסיס קבוע. הפחד הזה לקבוע את הזכות הזו הוא נורמלי, אך אנחנו יכולים להתמודד עם זה ולבנות את הערכה העצמית שלנו על ידי אסרטיביות. אסרטיביות – כשמדובר על אסרטיביות במקרה הזה היא פשוט להיות כמו שאתה. כדי לתרגל אסרטיביות צריך להידבק ולשכנע את עצמך שהאמונו. והמחשבות שלך חשובות, הם לא פחותות יותר משאר הסביבה הסובבת אותך. לדוגמא, אתה במסיבה ושמעת ההערה פוגענית, לא נעימה וכמובן לא בסדר.אל תרגיש לא נעים לומר את דעתך מהפחד שתצא לא קול, כי המחשבות שלך כן חשובות וכן צריכות להאמר. בכל פעם שאתה מביע את עצמך ועומד על העקרונות והערכים שלך ככה אתה מחזק את האסרטיביות שלך.
רוב האנשים יגידו שהם רוצים לחיות את חייהם "עם כוונות טובות וביושר". כאשר אנו בונים את הביטחון העצמי שלנו, אנחנו מתחילים לקחת אחריות על המטרות שלנו. לראות איפה אתה ולאן אתה רוצה להגיע בשביל זה אנחנו צריכים לעבוד ולעקוב אחרי ההתקדמות שלנו. קח לדוגמא אדם שרוצה להיות סופר, במקום לבנות את כישוריו ולכתוב הוא החליט לחכות בשביל שיהיה יותר "בשל ומוכן" האם אתה חושב שהאדם נהפך להיות סופר? ברור שלא. למרות שהייתה לו מטרה ברורה, הוא לא נקט להגשמתה ולכן לא צלח. אז ההערכה העצמית שלנו תלויה במטרות שלנו ובפעולות שאנו נוקטים להשגתן. אבל גם דבר חשוב היא יושרה אישית – תוכנה זו יכולה להתבטא בדברים קטנים כמו אמירת אמת, שמירת הבטחות וכו'. יושרה אישית תגרום להערכה עצמית בריאה, בלי צביעות ובעצם אף בן אדם לא יגרום לך "להקריב" את עצמך למען הסביבה.
בכל פעם שמדובר בהערכה עצמית יש מקשרים לחיים האישים: בטחון עצמי, משפחה, חברים בן ובת זוג אך מה עם מקום העבודה? בשנות השמונים, הייתה התפוצצות יזמית יותר מ700,000 מפעלים הוקמו ברחבי ארצות הברית לעומת הקמה של 100,000 בשנות השישים. זאת אומרת, הייתה תחרות עצומה בין כל המפעלים הללו והיה צורך בדחיפת מנהגים ועובדים שהיו מסוגלים לטיפוח אישי, כיוון עצמי ויוזמה. כל התכונות אשר מטופחות האנשים בעלי הערכה עצמית גבוהה. אין זה מפתיע שחברות יקחו אנשים בעלי הערכה עצמית גבוהה, הרי הם רוצים אנשים שיעבדו בצורה הטובה ביותר ויתמודדו עם האתגרים הקשיים ביותר כמובן הם גם אנשים בעלי הערכה עצמית גבוהה יתמודדו עם דברים באופן יצרתי. אז בעצם הערכה עצמית לא רק גורמת לפרט לחיות את חייו בצורה טובה יותר, אלא גורמת לארגונים לשגשג ולהגיע גבוה יותר.
לסיכום,צריך תמיד לזכור, מגיע לך אושר. ובעצם להשגת האושר יש 6 דרכים לעשות זאת:מודעות,קבלה עצמית, אחריות עצמית, אסרטביות,חיים בכוונה טובה ויושר אישי. "השלמת משפט" תרגיל רב עוצמה שיכול לעזור רבות.. קח את הדרכים שלמדת והשתמש בהם במשפטים לדוגמא: "אם היום אני מביא רמה גבוהה יותר של קבלה עצמית…" או " אם אני מביא רמה גבוהה יותר של יושר אישי…." בעצם ככה תקבל על ההבנה העצמית שלך ותראה מה אץה צריך יותר לשפר ומה פחות. אל תתן לאנשים להשפיע על החשיבה שלך, תמיד תהיה מודע ותזכור לעבוד על זה באופן תמידי. בבקשה תשאירו תגובות למטה 🙂 בהצלחה.