בחרו עמוד
12 כללים לחיים  (12rules for life)

12 כללים לחיים (12rules for life)

ג'ורדן פיטרסון

לכל אדם יש את הצורך שתהיה לו משמעות מסוימת בעולם, כולנו מתנהלים לפי חוקים וכללים. אנחנו נמצאים במשימה מתמדת למציאת המשמעות הזו תוך כדי פעולות של איזון בין סדר לכאוס, קחו לדוגמא את פינוקיו, בובת עץ שמקבלת את משאלתה – להיות ילד אמיתי. פינוקיו כבר לא היה יכול להשתמש בחוטיו כמקור שליטה על חייו, אלא להתמודד עם קשיי החיים להתנהג בחברות לאחר, להתנהג ביושר ועוד. פיטרסון יצר כללים בשבילנו, החברה המודרנית למען שנצליח לעשות סדר בחיינו. מעוניינים לשמוע את הכללים? תמשיכו לקרוא 🙂

זמן קריאה מוערך: 14 דקות.

ההירכיה התגלתה אצל תרנגולות על ידי אדם בשם תאורליף, הוא שם לב שהחזקות מבינהן תמיד ניקרו ראשונות את האוכל כאשר היה מגיע, לעומת החלשות שהיו מנקרות רק את הפירורים.
ההסדר החברתי הזה לא נמצא רק אצל התרנגולות אלא בכל ממלכת החיות וכמובן גם אצלנו, בני האדם.
אנו בני האדם גם פועלים לפי מעגל ההירכיה מודדים אחד את השני. אנו למדים לפי התנהגותם של הלובסטרים איך אנו פועלים בצורה כזו או אחרת.
עוד דוגמה ממלכת החיות, ברגע שלובסטר נלחם על מקומו (אם זה מבחינת שליטה על טירטוריה, אוכל….) ומתמודד עם תבוסה רצונו להילחם מול האחר פשוט תרד לא משנה כמה תוקפני היה לפני כן.
לובסטר שניצח מושפע עם רמת הורמון סרוטונין גבוהה ואילו רמת אוקטופמין נמוך, סרוטונין מסייע לוויסות גמישות השרירים ובכך הלובסטרים נראים יותר גדולים ומאיימים, לעומת לובסטר מפסיד שרמת ההורמונים שלו שונה מאשר לובסטר מנצח,
רמת האוקטופמין תהיה גבוהה יותר מה שיתן לו את מראה עלוב, מכווץ ומובס.
אז כפי שנחשתם גם אנחנו נמצאים במגעל הניצחונות וההפסדים ומאוד מושפעים ומודדים אחד את השני את גבולות האדם לפי כוחם הפיזי ולכן כל מה שצריך לעשות זה להקשיב לכלל הראשון.
כלל ראשון – הזדקפו, תיישרו את כתפיכם לאחור – תהיו בתנוחת "המנצחים".

כאשר חיית המחמד שלכם אינה מרגישה טוב והווטרינר נותן מרשם תרופתי למען בריאותה של החיה אינכם פשוט תתעלמו מהוראת הרופא נכון? מחקרים מראים ששליש מבני האדם מתעלמים מהוראת הרופא בכל מה שקשור לבריאותם.

נשאלת השאלה, למה אנחנו בעצם מטפלים יותר טוב באחרים מאשר בעצמנו?

אחת מהסיבות שאנחנו לא מטפלים בעצמנו כמו שצריך היא כי אנחנו לא מרגישים ראויים לכך זה מתחיל עוד משחר ההיסטוריה שאדם וחווה אכלו את התפוח האסור ומאותו יום אנחנו לקויים בפגמים לנצח.

אך האפשר להסתכל על זה אחרת לא רק על הצד האפל שבסיפור, להבין שכל העולם נמצא במצב של יין ויאנג, אור ואופל וכך בעצם יש סדר בעולמנו אף צד אינו יכול להתקיים ללא האחר.

הסדר אינו יכול להתקיים ללא הכאוס וכך ההפך. תקחו לדוגמא הורה שרוצה לשמור על ילדיו שחלילה לא יקרה לו שום אסון, שאינו יחווה את "רוע היקום" לעולם, מצב זה לא רק שלא פשוט אלא בכלל לא אפשרי!                                                                   ההורה יחליף את הכאוס בעריצות יתר, פאניקה ומחשבות טורדניות.

כלל שני – טפלו בעצמכם כמו שהייתם מטפלים בזולת. תלחמו לא למען מה שעושה אותכם מאושרים אלא למען מה שעושה לכם טוב בנוסף תדאגו לא להילחם נגד אי הסדר שקיים זו מלחמה חסרת טעם.

להיות בררני באשר למי יהיו חבריכם זה לא צעד סנובי או אנוכי.

חברים טובים צריכים לעבוד בצורה כזו: כאשר קשה לכם אתם צריכים דחיפה שתתן לכם את הכוח הם יהיו שמה בשבילכם וכך ההפך. החברים הנכונים ידאגו לאינטרסים שלכם להצלחה ולא להפך, הם אינם ירצו שתשארו באותו מקום אלא רק תתקדמו ותגיעו לפסגה. בסביבת עבודה למשל כאשר ישנו עובד פחות טוב מהאחרים או רע לצורך הדוגמא בטח תניחו ששאר העובדים הטובים ישפיעו עליו אך מחקרים מראים כי ההפך סביר יותר לקרות, העובד הרע הוא זה שישפיע על האחרים וישפיע על הביצועים של כולם.

כלל שלישי – התיידדו עם אנשים הרוצים בטובתכם.

תודות להעידן המודרני אנחנו נמצאים באופן תמידי מחוברים למה שקורה לא רק במעגל החברתי – סביבתי שלנו אלא מחוברים לכל העולם, אנחנו יכולים לדעת פחות מ5 דק מה קורה בצרפת, אוסטרליה וגם וויטנאם!                                                                     מי מפורסם שמה, מי הכי עשיר וכו' הנקודה כאן היא שתמיד יש מישהו שהוא יותר טוב ומוצלח מאיתנו.

אנחנו במצב תמידי של ביקורת עצמית אך חשוב להבין ביקורת עצמית חשובה למען התפתחותנו והצלחתנו בכל תחום, היא נעשית מכוערת כאשר אנחנו משוואים את עצמנו לאחרים.

ההתקדמות נעשית על ידי השוואת ביצועי העבר שלנו ולא אל ביצועי העבר של האחרים, כאשר אנחנו משווים את עצמנו לאחרים אנחנו פועלים לפי מונחים של שחור- לבן, הצלחה או כישלון צעד שלא נכון לעשות.

דוגמא טובה תהיה כאשר אנחנו נרגיש כושלים בתחום מסוים בחיים כמו עבודה בגלל שלא היינו פרודקטיבים כמו שאר העמיתים שלנו לעבודה, אנחנו מרגישים כישלון וחושבים שלא הצלחנו כמו שצריך.

אך אם מסתכלים על שאר ההיבטים בחיים אולי הצלחנו בחיי המשפחה ביצירת קשרים חברתיים ועוד.

כלל רביעי – השוו את עצמכם למי שהייתם אתמול ולא למישהו אחר היום.

בעולם המודרני יש לנו הבנה שיש כאלו שנולדים עם אינסטנקטים תקופניים יותר.

ישנן אלפי אם לא מיליוני שיטות חינוך שונות אך יש הבנה ברורה שההורים הם אלו שצריכים להציב לילד גבולות.

לילדים יש את הצורך למתוח את הגבולות, לשבור את החוקים בגלל טבעם כסקרנים. כהורים, זה לא תמיד כיף להיות "הרעים" אתם צריכים להיות תקפים ונחרצים בקשר לדעות שלכם אולי זה לא נשמע כיף אך זה מה שנקרא הורה אוהב. צריך לפעול ככה בגלל שבעתיד במקום שהילד ילמד זאת בדרך אוהבת ומבינה הוא ילמד את זה באופן וודאי בדרך פחות מבינה.

ישנן 3 דרכים מפתח להורות טובה:

– להגביל את הכללים: יותר מדי כללים גורמים לילדים תסכול והבנה שהם אינם יכולים להתנהג כפי שהם באמת, צריך כללים ברורים הכוללים עקרונות בסיסיים לדוגמא לא להכות אלא אם כן זה להגנה עצמית.

– דיסציפלינה אפקטיבית: משמעת הוגנת צריכה להיות מיושמת על ידי כך שכל "פשע" יתאים לעונש מסוים פעמים מסוימות מבט מאוכזב יספיק ופעמים אחרות עונש משמעותי יותר (בלי טלוויזיה לשבוע..)

– חזית מאוחדת: לא פעם בטח שמעתם את המשפט "למה לא? אבל אבא הסכים לי" כפרטנרים משותפים אתם צריכים להראות שאי אפשר "להפיל" אתכם אחד כנגד השני.

כלל חמישי – אל תיתנו לילדיכם לעשות דברים שיגרמו לכם לא לחבב אותם, הורים אמורים להיות המחנכים של הילדים לא רק חברים שלהם.

בחור בשם ליאו טולסטוי היה סופר שהאמין שהיקום אינו צודק והוא נתן רק ארבע תשובות תקפות: בורות ילדותית, נהנתנות, התאבדות או מאבק.                                                                                                                                                                     הוא האמין שהתגובה הכנה ביותר היא התאבדות ואילו מאבק מסמן על חוסר יכולתו של האדם לפעול פעולה שנכונה לו.

דוגמא מעולה תהיה לתגובה דומה היא בביהס בארצות הברית על ידי הריגת תלמידים והתאבדות אחרי המעשה.

למרות השקפתו הקודרת הוא האמין שלא משנה כמה סבלתם גם אם זה באופן אכזרי ולא צודק אינכם יכולים להאשים את העולם.

כלל שישי – עליכם לקחת אחריות על חייכם בלי להאשים את האחר.

 

שמעתם על סיפור הקוף והעוגייה? מסופר על קוף שראה צנצנת פתוחה ובתוכה הייתה עוגייה בודדה, הצננת עצמה הייתה מספיק גדולה בשביל שהקוף יכניס את ידו אך לא גדולה מספיק בשביל שיוציא את העוגייה עם ידו.                                                                  כך ידו נשארה תקועה בתוך הצנצנת שכל מה שהוא היה צריך לעשות זה לשחרר את העוגייה, יש מחיר לתאווה.

אחת ההצדקות למען הצדקה של סיפוק מידי או ההנאה שלא בהכרח טובה לנו היא על ידי כך שהחיים הינם קשים וחוץ מזה "חיים רק פעם אחת". הרי אם זה עושה לנו טוב אז בעצם למה לא?                                                                                                        גישה אחרת מראה לנו שאם נלמד דחיית סיפוקים, נדחה את מה שאנחנו חושבים שטוב בשבילנו על ידי הקרבה זה יביא לנו עתיד טוב יותר. תדבק למטרה שלך ותעבוד קשה כך שתוכל לצמוח ולגדול ולא לקבל רק הנאה רגעית, אפשר לחשוב על זה כמו אל פרח הלוטוס שמתחבא בחשכה וצומח לאט לאט עד שפורץ אל קרני האור.

כלל שביעי – חפשו משמעות ולא הנאות.

האמת יקרה לכולנו, כולנו אוהבים רוצים ודורשים שיגידו לנו רק ורק את האמת ועם זאת כולנו עדיין משקרים.                            האחת הסיבות לשקר היא כדי להשיג את מה שאנחנו חושבים שאנחנו רוצים – אנחנו יכולים לדמיין את הפרישה שלנו בחוץ מבודד עם במקסיקו, לדבר רק על זה ולהאמין שזה יקרה ולמרות שיש לנו בכלל אלרגיות לשמש, חול או אפילו למקסיקו עצמה עדיין נחשוב שזה אפשרי בלי שאפילו פעלנו למען המטרה הזו.

סוגי אשליות אלו מונעים מאיתנו להתפתח וללמוד, אנחנו חושבים שאנחנו יודעים כבר את כל מה שאנחנו צריכים.

בכל מה קשור למטרות שלנו איננו צריכים להפסיק לחשוב על כל מה שאנחנו רוצים להשיג אלא רק להיות גמישים בקשר לזה וכך נשיג את מה שאנחנו באמת צריכים.

כלל שמיני – תפסיקו לשקר ותהיו אמיתיים (בעיקר עם עצמכם).

אין מי שלא שמע על הפילוסוף סוקרטס, אמונתו הרווחת הייתה שהוא אינו יודע דבר ולכן זה היה הכוח שמניע אותו בשיחות ופתיחותו ללמידה.

תהליך החשיבה מתנהל בדרך כלל בגלל רצון לפתור בעיה או מספר בעיות מסוימות שלא נותנות לנו מנוח, אתם יוצרים שיח פנימי עם עצמכם.

הקושי בדיאלוג פנימי הוא שקשה לראות את כל הצדדים והפתרונות – צריך להיות אובייקטיבים עם עצמכם.                              לאנשים יותר קל להתייעץ עם אחרים בקשר לבעיות שלהם, רק ככה הם בעצם ישמעו את הדעה האובייקטיבית שכל כך קשה להם להביע בעצמם.

עם זאת, הרבה שיחות אינן מתנהלות ככה בכלל, אנשים מסרבים להקשיב לצד השני ואפילו מתייחסים לשיחה כמו על תחרות רק כדי להראות של מי הדעות והאמונות יותר נכונות.

למען התנהלות שיחה נכונה אתם יכולים פשוט לסכם בקול רם את השיחה בסופה ככה גם שתראו שלא פספסתם חלילה שום חלק או עיוותתם את הדעה של האדם שמולכם.                                                                                                                                  יש בזה משהו כואב לגלות שהדעות הקודמות האמונות שלכם כל הזמן היו לא נכונות אבל זה תהליך הגדילה והלמידה!

כלל תשיעי – תקשיבו למה שלאחרים יש לומר.

 

אנחנו תמיד שמים לב לכל מה שגורם לנו סיפוק או צורך למחייה שלנו. כאשר אתם רואים תפוח שנמצא על המדרכה אינכם חושבים על "הדרך" שהוא עבר – האדמה, העץ והענף, אלא מסתכלים רק על התפוח וזאת מכיוון שהוא זה שמספק את הצורך שלנו (מזון).

כפי שאתם יודעים החיים שלנו מורכבים ולעולם לא נוכל לדעת או להבין הכל אבל על ידי חשיבה על הדברים מאיפה דבר התחיל ולמה קרה תוצאה א' ככה נוכל לחיות את חיינו ביותר פשטות.

קחו לדוגמא מכונית תפקידה של מכונית היא לקחת אותנו ממקום למקום אך נשאלת השאלה האם אתם יודעים בדיוק איך המכונית פועלת? מה מפעיל את החלק ההוא או את החלק ההוא? למוח שלנו יש נטייה לפשט דברים מורכבים אך כאשר קורים דברים כמו מכונית שהתקלקה המצב נראה כאוטי ובלתי ניתן לפתרון.                                                                                                                 אך כדאי להתאושש "מהמצב" אנחנו צריכים פשוט לחשוב איך הגענו למצב הזה בשביל לקבל את הפתרון הכי יעיל ולדבר באופן הכי ברור שיש.

 כאשר אנחנו חולים אנחנו מגיעים לרופא מסבירים לו את כל התסמינים, בודקים בדיוק מתי זה קרה אולי אפילו יודעים לענות בגלל איזו סיבה נהיינו חולים ורק ככה הרופא יודע לתת לנו את הפתרון המתאים.

כלל עשירי – תשתמשו בשפה מדויקת.

המחבר הגיע למסקנה שהמגינים באנגליה התחברו לגישה של הסוציאליזם ולא בגלל הצורך לחזק את החלשים אלא להוריד את כוחם של העשירים.                                                                                                                                                                       כיום יש עמדות דומות למנהיגות שנשלטת על ידי גברים הנקראת פטריארכיה.                                                                            מקס הורקיימר האמין בגישה של התאוריה הביקורתית הוא הרגיש שצריך לפעול למען שינוי חברתי אך במקום לפעול למען העצמת הנשים הוא פעל למען דיכוי הגברים "להשמדת החזקים בתרבותנו".

עיסוק בסקטבורד או בכל סוג של ספורט כלשהוא גורם לילד לחוות התמודדות עם פחדים, ריגוש, טריקים חדשים והגעה עד לקצה הגבולות. אך באחד מן הקמפוסים בטורונטו החליטו על איסור שימוש בסקייטבורד. מה שמונע בעצם אותנו כאנשים לחיות לפי הטבע שלנו לפתח אי – תלות להתמודד עם הפחדים להשתפר וכו'.

לכן צריך לקבוע כללים שיגנו עלינו אך לא כללים שימנעו מאנשים לעשות את התכונות הטובות שלהם.

כלל אחד עשר – תנו לילדים לרכב על סקייטבורד

כאשר יש לנו רגעים שחיינו לא הוגנים אנחנו פתאום מעניקים לרגעים הטובים ערך משמעותי.                                                  סופרמן, גיבור הקומיקס היה בהתחלה פופולרי מאוד אין מי שלא אהב אותו, ברגע שכותבי הקומיקס העניקו לו עוד ועוד כוחות הוא כבר נהפך להיות די בנאלי וזאת מכיוון שניצחוניו לפי הקוראים היו כבר חלולים.

ברגע שחיינו יהיו מלאים רק ברגעים טובים הם יהיו חסרי משמעות אם אל נצטרך להילחם ולסבול למען הישגם.

זכרו, אין יום אם לא היה את הלילה אין טוב ללא הרע ככה חיינו פועלים ולכן אנחנו צריכים לקבל את זה.

כלל שנים עשר – להפיק את הטוב אפילו מהמעט אושר שיש לנו.

לסיכום, ניווט חיינו מלאים במאבקים בכל פינה הצורך להתמודד עם כל קושי מוביל רק לעוד קשיים. אך היופי בחיינו שתמיד יש אושר מעבר לכל פינה וכל מה שאתם יכולים לעשות זה לעשות את הדבר שהכי טוב בשבילכם. לדאוג להיות כנים, ברורים, הקשבה לאחר ובנוסף לא להאשים אחרים בגלל החסרונות שלכם! רק אתם אחראים על חייכם

בהצלחה 🙂

המערכת ההיררכית
ההירכיה התגלתה אצל תרנגולות על ידי אדם בשם תאורליף, הוא שם לב שהחזקות מבינהן תמיד ניקרו ראשונות את האוכל כאשר היה מגיע, לעומת החלשות שהיו מנקרות רק את הפירורים.
ההסדר החברתי הזה לא נמצא רק אצל התרנגולות אלא בכל ממלכת החיות וכמובן גם אצלנו, בני האדם.
אנו בני האדם גם פועלים לפי מעגל ההירכיה מודדים אחד את השני. אנו למדים לפי התנהגותם של הלובסטרים איך אנו פועלים בצורה כזו או אחרת.
עוד דוגמה ממלכת החיות, ברגע שלובסטר נלחם על מקומו (אם זה מבחינת שליטה על טירטוריה, אוכל….) ומתמודד עם תבוסה רצונו להילחם מול האחר פשוט תרד לא משנה כמה תוקפני היה לפני כן.
לובסטר שניצח מושפע עם רמת הורמון סרוטונין גבוהה ואילו רמת אוקטופמין נמוך, סרוטונין מסייע לוויסות גמישות השרירים ובכך הלובסטרים נראים יותר גדולים ומאיימים, לעומת לובסטר מפסיד שרמת ההורמונים שלו שונה מאשר לובסטר מנצח,
רמת האוקטופמין תהיה גבוהה יותר מה שיתן לו את מראה עלוב, מכווץ ומובס.
אז כפי שנחשתם גם אנחנו נמצאים במגעל הניצחונות וההפסדים ומאוד מושפעים ומודדים אחד את השני את גבולות האדם לפי כוחם הפיזי ולכן כל מה שצריך לעשות זה להקשיב לכלל הראשון.
כלל ראשון – הזדקפו, תיישרו את כתפיכם לאחור – תהיו בתנוחת "המנצחים".
דאגה עצמית

כאשר חיית המחמד שלכם אינה מרגישה טוב והווטרינר נותן מרשם תרופתי למען בריאותה של החיה אינכם פשוט תתעלמו מהוראת הרופא נכון? מחקרים מראים ששליש מבני האדם מתעלמים מהוראת הרופא בכל מה שקשור לבריאותם.

נשאלת השאלה, למה אנחנו בעצם מטפלים יותר טוב באחרים מאשר בעצמנו?

אחת מהסיבות שאנחנו לא מטפלים בעצמנו כמו שצריך היא כי אנחנו לא מרגישים ראויים לכך זה מתחיל עוד משחר ההיסטוריה שאדם וחווה אכלו את התפוח האסור ומאותו יום אנחנו לקויים בפגמים לנצח.

אך האפשר להסתכל על זה אחרת לא רק על הצד האפל שבסיפור, להבין שכל העולם נמצא במצב של יין ויאנג, אור ואופל וכך בעצם יש סדר בעולמנו אף צד אינו יכול להתקיים ללא האחר.

הסדר אינו יכול להתקיים ללא הכאוס וכך ההפך. תקחו לדוגמא הורה שרוצה לשמור על ילדיו שחלילה לא יקרה לו שום אסון, שאינו יחווה את "רוע היקום" לעולם, מצב זה לא רק שלא פשוט אלא בכלל לא אפשרי! ההורה יחליף את הכאוס בעריצות יתר, פאניקה ומחשבות טורדניות.

כלל שני – טפלו בעצמכם כמו שהייתם מטפלים בזולת. תלחמו לא למען מה שעושה אותכם מאושרים אלא למען מה שעושה לכם טוב בנוסף תדאגו לא להילחם נגד אי הסדר שקיים זו מלחמה חסרת טעם.

החברים הנכונים
להיות בררני באשר למי יהיו חבריכם זה לא צעד סנובי או אנוכי.

חברים טובים צריכים לעבוד בצורה כזו: כאשר קשה לכם אתם צריכים דחיפה שתתן לכם את הכוח הם יהיו שמה בשבילכם וכך ההפך. החברים הנכונים ידאגו לאינטרסים שלכם להצלחה ולא להפך, הם אינם ירצו שתשארו באותו מקום אלא רק תתקדמו ותגיעו לפסגה. בסביבת עבודה למשל כאשר ישנו עובד פחות טוב מהאחרים או רע לצורך הדוגמא בטח תניחו ששאר העובדים הטובים ישפיעו עליו אך מחקרים מראים כי ההפך סביר יותר לקרות, העובד הרע הוא זה שישפיע על האחרים וישפיע על הביצועים של כולם.

כלל שלישי – התיידדו עם אנשים הרוצים בטובתכם.

התקדמות

תודות להעידן המודרני אנחנו נמצאים באופן תמידי מחוברים למה שקורה לא רק במעגל החברתי – סביבתי שלנו אלא מחוברים לכל העולם, אנחנו יכולים לדעת פחות מ5 דק מה קורה בצרפת, אוסטרליה וגם וויטנאם! מי מפורסם שמה, מי הכי עשיר וכו' הנקודה כאן היא שתמיד יש מישהו שהוא יותר טוב ומוצלח מאיתנו.

אנחנו במצב תמידי של ביקורת עצמית אך חשוב להבין ביקורת עצמית חשובה למען התפתחותנו והצלחתנו בכל תחום, היא נעשית מכוערת כאשר אנחנו משוואים את עצמנו לאחרים.

ההתקדמות נעשית על ידי השוואת ביצועי העבר שלנו ולא אל ביצועי העבר של האחרים, כאשר אנחנו משווים את עצמנו לאחרים אנחנו פועלים לפי מונחים של שחור- לבן, הצלחה או כישלון מה שלא נכון לעשות.

דוגמא טובה תהיה כאשר אנחנו נרגיש כושלים בתחום מסוים בחיים כמו עבודה בגלל שלא היינו פרודקטיבים כמו שאר העמיתים שלנו לעבודה, אנחנו מרגישים כישלון וחושבים שלא הצלחנו כמו שצריך.

אך אם מסתכלים על שאר ההיבטים בחיים אולי הצלחנו בחיי המשפחה ביצירת קשרים חברתיים ועוד.

כלל רביעי – השוו את עצמכם למי שהייתם אתמול ולא למישהו אחר היום.

הורות טובה

בעולם המודרני יש לנו הבנה שיש כאלו שנולדים עם אינסטנקטים תקופניים יותר.

ישנן אלפי אם לא מיליוני שיטות חינוך שונות אך יש הבנה ברורה שההורים הם אלו שצריכים להציב לילד גבולות.

לילדים יש את הצורך למתוח את הגבולות, לשבור את החוקים בגלל טבעם כסקרנים. כהורים, זה לא תמיד כיף להיות "הרעים" אתם צריכים להיות תקפים ונחרצים בקשר לדעות שלכם אולי זה לא נשמע כיף אך זה מה שנקרא הורה אוהב. צריך לפעול ככה בגלל שבעתיד במקום שהילד ילמד זאת בדרך אוהבת ומבינה הוא ילמד את זה באופן וודאי בדרך פחות מבינה.

ישנן 3 דרכים מפתח להורות טובה:

– להגביל את הכללים: יותר מדי כללים גורמים לילדים תסכול והבנה שהם אינם יכולים להתנהג כפי שהם באמת, צריך כללים ברורים הכוללים עקרונות בסיסיים לדוגמא לא להכות אלא אם כן זה להגנה עצמית.

– דיסציפלינה אפקטיבית: משמעת הוגנת צריכה להיות מיושמת על ידי כך שכל "פשע" יתאים לעונש מסוים פעמים מסוימות מבט מאוכזב יספיק ופעמים אחרות עונש משמעותי יותר (בלי טלוויזיה לשבוע..)

– חזית מאוחדת: לא פעם בטח שמעתם את המשפט "למה לא? אבל אבא הסכים לי" כפרטנרים משותפים אתם צריכים להראות שאי אפשר "להפיל" אתכם אחד כנגד השני.

כלל חמישי – אל תיתנו לילדיכם לעשות דברים שיגרמו לכם לא לחבב אותם, הורים אמורים להיות המחנכים של הילדים לא רק חברים שלהם.

העולם לא אשם

בחור בשם ליאו טולסטוי היה סופר שהאמין שהיקום אינו צודק והוא נתן רק ארבע תשובות תקפות: בורות ילדותית, נהנתנות, התאבדות או מאבק. הוא האמין שהתגובה הכנה ביותר היא התאבדות ואילו מאבק מסמן על חוסר יכולתו של האדם לפעול פעולה שנכונה לו.

דוגמא מעולה תהיה לתגובה דומה היא בביהס בארצות הברית על ידי הריגת תלמידים והתאבדות אחרי המעשה.

למרות השקפתו הקודרת הוא האמין שלא משנה כמה סבלתם גם אם זה באופן אכזרי ולא צודק אינכם יכולים להאשים את העולם.

כלל שישי – עליכם לקחת אחריות על חייכם בלי להאשים את האחר.

מחיר למען האינטרסים
שמעתם על סיפור הקוף והעוגייה? מסופר על קוף שראה צנצנת פתוחה ובתוכה הייתה עוגייה בודדה, הצננת עצמה הייתה מספיק גדולה בשביל שהקוף יכניס את ידו אך לא גדולה מספיק בשביל שיוציא את העוגייה עם ידו. כך ידו נשארה תקועה בתוך הצנצנת שכל מה שהוא היה צריך לעשות זה לשחרר את העוגייה, יש מחיר לתאווה.

אחת ההצדקות למען הצדקה של סיפוק מידי או ההנאה שלא בהכרח טובה לנו היא על ידי כך שהחיים הינם קשים וחוץ מזה "חיים רק פעם אחת". הרי אם זה עושה לנו טוב אז בעצם למה לא? גישה אחרת מראה לנו שאם נלמד דחיית סיפוקים, נדחה את מה שאנחנו חושבים שטוב בשבילנו על ידי הקרבה זה יביא לנו עתיד טוב יותר. תדבק למטרה שלך ותעבוד קשה כך שתוכל לצמוח ולגדול ולא לקבל רק הנאה רגעית, אפשר לחשוב על זה כמו אל פרח הלוטוס שמתחבא בחשכה וצומח לאט לאט עד שפורץ אל קרני האור.

כלל שביעי – חפשו משמעות ולא הנאות.

אמת

האמת יקרה לכולנו, כולנו אוהבים רוצים ודורשים שיגידו לנו רק ורק את האמת ועם זאת כולנו עדיין משקרים. האחת הסיבות לשקר היא כדי להשיג את מה שאנחנו חושבים שאנחנו רוצים – אנחנו יכולים לדמיין את הפרישה שלנו בחוץ מבודד עם במקסיקו, לדבר רק על זה ולהאמין שזה יקרה ולמרות שיש לנו בכלל אלרגיות לשמש, חול או אפילו למקסיקו עצמה עדיין נחשוב שזה אפשרי בלי שאפילו פעלנו למען המטרה הזו.

סוגי אשליות אלו מונעים מאיתנו להתפתח וללמוד, אנחנו חושבים שאנחנו יודעים כבר את כל מה שאנחנו צריכים.

בכל מה קשור למטרות שלנו איננו צריכים להפסיק לחשוב על כל מה שאנחנו רוצים להשיג אלא רק להיות גמישים בקשר לזה וכך נשיג את מה שאנחנו באמת צריכים.

כלל שמיני – תפסיקו לשקר ותהיו אמיתיים (בעיקר עם עצמכם).

שיחות אמיתיות

אין מי שלא שמע על הפילוסוף סוקרטס, אמונתו הרווחת הייתה שהוא אינו יודע דבר ולכן זה היה הכוח שמניע אותו בשיחות ופתיחותו ללמידה. תהליך החשיבה מתנהל בדרך כלל בגלל רצון לפתור בעיה או מספר בעיות מסוימות שלא נותנות לנו מנוח, אתם יוצרים שיח פנימי עם עצמכם.

הקושי בדיאלוג פנימי הוא שקשה לראות את כל הצדדים והפתרונות – צריך להיות אובייקטיבים עם עצמכם. לאנשים יותר קל להתייעץ עם אחרים בקשר לבעיות שלהם, רק ככה הם בעצם ישמעו את הדעה האובייקטיבית שכל כך קשה להם להביע בעצמם.

עם זאת, הרבה שיחות אינן מתנהלות ככה בכלל, אנשים מסרבים להקשיב לצד השני ואפילו מתייחסים לשיחה כמו על תחרות רק כדי להראות של מי הדעות והאמונות יותר נכונות.

למען התנהלות שיחה נכונה אתם יכולים פשוט לסכם בקול רם את השיחה בסופה ככה גם שתראו שלא פספסתם חלילה שום חלק או עיוותם את הדעה של האדם שמולכם. יש בזה משהו כואב לגלות שהדעות הקודמות האמונות שלכם כל הזמן היו לא נכונות אבל זה תהליך הגדילה והלמידה!

כלל תשיעי – תקשיבו למה שלאחרים יש לומר.

שפה ברורה ומדויקת

אנחנו תמיד שמים לב לכל מה שגורם לנו סיפוק או צורך למחייה שלנו. כאשר אתם רואים תפוח שנמצא על המדרכה אינכם חושבים על "הדרך" שהוא עבר – האדמה, העץ והענף, אלא מסתכלים רק על התפוח וזאת מכיוון שהוא זה שמספק את הצורך שלנו (מזון).

כפי שאתם יודעים החיים שלנו מורכבים ולעולם לא נוכל לדעת או להבין הכל אבל על ידי חשיבה על הדברים מאיפה דבר התחיל ולמה קרה תוצאה א' ככה נוכל לחיות את חיינו ביותר פשטות.

קחו לדוגמא מכונית תפקידה של מכונית היא לקחת אותנו ממקום למקום אך נשאלת השאלה האם אתם יודעים בדיוק איך המכונית פועלת? מה מפעיל את החלק ההוא או את החלק ההוא? למוח שלנו יש נטייה לפשט דברים מורכבים אך כאשר קורים דברים כמו מכונית שהתקלקה המצב נראה כאוטי ובלתי ניתן לפתרון.

אך כדאי להתאושש "מהמצב" אנחנו צריכים פשוט לחשוב איך הגענו למצב הזה ולדבר באופן הכי ברור שיש בשביל לקבל את הפתרון הכי יעיל.

כאשר אנחנו חולים אנחנו מגיעים לרופא מסבירים לו את כל התסמינים, בודקים בדיוק מתי זה קרה אולי אפילו יודעים לענות בגלל איזו סיבה נהיינו חולים ורק ככה הרופא יודע לתת לנו את הפתרון המתאים.

כלל עשירי – תשתמשו בשפה מדויקת.

אי תלות
המחבר הגיע למסקנה שהמגינים באנגליה התחברו לגישה של הסוציאליזם ולא בגלל הצורך לחזק את החלשים אלא להוריד את כוחם של העשירים. כיום יש עמדות דומות למנהיגות שנשלטת על ידי גברים הנקראת פטריארכיה. מקס הורקיימר האמין בגישה של התאוריה הביקורתית הוא הרגיש שצריך פעול למען שינוי חברתי אך במקום לפעול למען העצמת הנשים הוא פעל למען דיכוי הגברים "להשמדת החזקים בתרבותנו".

עיסוק בסקטבורד או בכל סוג של ספורט כלשהוא גורם לילד לחוות התמודדות עם פחדים, ריגוש, טריקים חדשים והגעה עד לקצה הגבולות. אך באחד מן הקמפוסים בטורונטו החליטו על איסור שימוש בסקייטבורד. מה שמונע בעצם אותנו כאנשים לחיות לפי הטבע שלנו לפתח אי – תלות להתמודד עם הפחדים להשתפר וכו'.

לכן צריך לקבוע כללים שיגנו עלינו אך לא כללים שימנעו מאנשים לעשות את התכונות הטובות שלהם.

כלל אחד עשר – תנו לילדים לרכב על סקייטבורד

אושר
כאשר יש לנו רגעים שחיינו לא הוגנים אנחנו פתאום מעניקים לרגעים הטובים ערך משמעותי. סופרמן, גיבור הקומיקס היה בהתחלה פופולרי מאוד אין מי שלא אהב אותו, ברגע שכותבי הקומיקס העניקו לו עוד ועוד כוחות הוא כבר נהפך להיות די בנאלי וזאת מכיוון שניצחוניו לפי הקוראים היו כבר חלולים.

ברגע שחיינו יהיו מלאים רק ברגעים טובים הם יהיו חסרי משמעות אם אל נצטרך להילחם ולסבול למען הישגם.

זכרו, אין יום אם לא היה את הלילה אין טוב ללא הרע ככה חיינו פועלים ולכן אנחנו צריכים לקבל את זה.

כלל שנים עשר – להפיק את הטוב אפילו מהמעט אושר שיש לנו.

לסיכום
לסיכום, ניווט חיינו מלאים במאבקים בכל פינה הצורך להתמודד עם כל קושי מוביל רק לעוד קשיים. אך היופי בחיינו שתמיד יש אושר מעבר לכל פינה וכל מה שאתם יכולים לעשות זה לעשות את הדבר שהכי טוב בשבילכם. לדאוג להיות כנים, ברורים, הקשבה לאחר ובנוסף לא להאשים אחרים בגלל החסרונות שלכם! רק אתם אחראים על חייכם

בהצלחה 🙂

תגובות פייסבוק
שתף עם חברים!